
ျမန္မာ အမ်ားစု မုန႔္ဟင္းခါး အရမ္းႀကိဳက္ၾကပါတယ္.. မုန႔္ဖတ္ကို မုန႔္ဟင္းခါး ေရာင္သူကိုယ္တိုင္ ျပဳလုပ္တာ မရွိသေလာက္ ရွားပါတယ္..ရန္ကုန္မွာဆို မင္းလမ္း ရခိုင္မုန႔္တီမွာ ကိုယ္တိုင္မုန႔္ဖတ္လုပ္တာကို အမ်ားျမင္သာေအာင္ အသားေပး ျပထားပါတယ္.. အလြန္အားက်စရာပါ.. ပုံမွန္ဆို မုန႔္ဖတ္ကို ညဦးပိုင္း စလုပ္ၾကပါတယ္.. နံနက္အေစာ ဆိုင္ေတြ ပို႔ခ်ိန္ဆို အခ်ဥ္ အနံ စရပါၿပီ.. အနံက ႏွစ္လိုဘြယ္ ရွိပါတယ္..
ေရာင္းမကုန္ရင္ ညေနပိုင္းဆို အခ်ဥ္မ်ားလာၿပီး ပ်က္ဆီးတာကို ကာကြယ္ဘို႔ ေဖာ္မလင္ကို စသုံးလာပါတယ္.. သူတို႔သတိမထားတာက ေန႔စဥ္ ကိုင္တြယ္ နမ္းရႈံေနရင္ကို သူမွာ ကင္ဆာ ျဖစ္ေတာ့မွာပါ..
ေဖာ္မလင္ပါတဲ့မုံဖတ္က သိသာပါတယ္.. မုန႔္ဟင္းခါး မစားခင္ မုံဖတ္ကို ယူၿပီး အနံရႈၾကည့္ပါ.. ပုပ္အယ္အယ္ အနံႀကီး ထြက္ေနပါတယ္.. အဲဒါကို ထုပ္လုပ္သူေတြ ေဖ်ာက္လို႔မရပါဘူး.. ခ်ဥ္စုပ္စူပ္ အနံရရင္ေတာ့ စိတ္ခ်လက္ခ်သာ စားပါ..
အလြယ္ဆုံးက မုန႔္တခုကို စိတ္မသင္ကာရင္ ေခြးေကြၽးၾကည့္ပါ.. သူမစားရင္ မစားပါႏွင့္.. ပု႐ြတ္ဆိတ္ မတက္ရင္ ယင္ေကာင္ မနားရင္ မစားၾကပါႏွင့္ ..
ႏြားႏို႔ ကို ပိုးသတ္ ပုလင္းသြင္း အေအးေကာင္တာမွာ ထားေရာင္တာမ်ိဳး မလုပ္ခ်င္ေတာ့ ေဖာ္မလင္ ထည့္ပါတယ္.. လြယ္ပါတယ္ ခြက္တခုထဲထည့္ၿပီး အျပင္မွာ ထားၾကည့္ပါ.. မပ်က္စီးသြားရင္ လုံးဝ မေသာက္ပါႏွင့္.. ဒိန္ခ်ဥ္ နဲနဲ ႏြားႏို႔ခြက္ထဲ ထည့္စမ္းလိုလဲရတယ္.. ေဖာ္မလင္ပါရင္ သူက ပိုးေတြ သတ္ျပစ္လိုက္လို႔ ဒိန္ခ်ဥ္ မျဖစ္နိင္ေတာ့ပါဘူး..
မုန႔္လုပ္ရာမွာ အလြယ္လိုက္ၿပီး တေဆးအစား အီၾကာေကြးကို အမိုးနီးယားဆား တခုထည့္လုပ္ပါတယ္.. အျမင္လွေပမဲ့ ေခြးမစားပါဘူး.. စားေသာက္ကုန္ အမ်ားစုမွာ စစ္ေဆးေရးအဖြဲ႕ အားနည္းေတာ့ မဟုတ္တဲ့ တည္ထြင္မႈ႕ကို ႀကိဳးစားလုပ္ေဆာင္ေနၾကတယ္..
ငရဲမေၾကာက္သူမ်ားဟာ သူေတာင္းစားမ်ား မဟုတ္ၾကပါဘူး.. စီးပြားေရး ေတာင့္တင္းသူမ်ားျဖစ္ၾကပါတယ္.. သူတို႔ထုပ္ကုန္ကိုေတာ့ သူတို႔မစားၾကပါဘူး.. သူတို႔ တေတြဟာ ဘုရား တရား အေပၚ မယုံၾကည္သူမ်ားျဖစ္ၾကပါတယ္…
Credit :MaungMaungSoe