လူေတြ စားေနၾကတဲ့ ေဆးဘဲဥထဲက ေၾကာက္မက္ဖြယ္ အဆိပ္အေတာက္ - Kharann Media

Breaking

လူေတြ စားေနၾကတဲ့ ေဆးဘဲဥထဲက ေၾကာက္မက္ဖြယ္ အဆိပ္အေတာက္



ျမန္မာႏိုင္ငံရဲ႕ ႐ိုးရာဟင္းအမယ္မဟုတ္ေပမယ့္ ဆိုင္ေတြမွာဟင္း အမယ္ တစ္ခုအျဖစ္ ပါဝင္ေနတဲ့ ဖီတန္သုပ္ ( ေခၚ) ေဆးဘဲဥသုပ္ကို လူတိုင္းစားဖူးၾကမွာပါ။

အထူးသျဖင့္ ဘီယာေသာက္တတ္တဲ့ လူငယ္ေတြအၾကားမွာ ဖီတန္ဟာ အျမည္း တစ္ခုအျဖစ္ အၿမဲျဖည့္ဆည္းေပးခဲ့တဲ့ ဟင္းအမယ္ လည္း ျဖစ္ပါတယ္။

ဖီတန္လို႔ေခၚတဲ့ ေဆးဘဲဥ ရဲ႕ အစက တ႐ုတ္ႏိုင္ငံက ျဖစ္ၿပီးေတာ့ သူတို႔ဟာ ႐ြံ႕ေျမ ၊ ဆား၊ ထုံး၊ ထမင္း ေပ်ာ့ စတာေတြကိုလိုအပ္သလိုထည့္ၿပီး ေဆးဘဲဥ

ရဖို႔အတြက္ လေပါင္းမ်ားစြာ ၾကာေအာင္ လုပ္ၾကရပါတယ္။ အဲ့ဒီေနာက္မွာေတာ့ စိမ္းပုတ္ေရာင္မွသည္ မီးခိုးေရာင္ ၊မီးခိုးေရာင္မွသည္ အညိဳနက္ေရာင္သို႔ေျပာင္းလဲသြားၿပီး ျပစ္ခဲမႈ မွာလည္း အရည္အျဖစ္မွ ဂ်ယ္လီအျဖစ္သို႔ေျပာင္းလဲသြားပါတယ္။

အနံ႔ မွာလည္း ကန႔္ sulphur ႏွင့္ အမိုးနီးယား (က်င္ငယ္ေရနံ႔ ) ဘက္သို႔ ေျပာင္းလဲသြားပါတယ္။ PH level သည္လည္း ၉ -၁၀ ၾကားေျပာင္းလဲၿပီး ျပင္းအားမ်ားေသာ အယ္လ္ကာလိုင္း ျဖစ္သြားပါတယ္။ဒါက ႐ိုးရာနည္းပါ။

ဒါေပမယ့္ ေဈးကြက္မွာ ဝယ္လိုအား မ်ားလာတဲ့ အခါ စီးပြားေရး သမားေတြဟာ ႐ိုးရာနည္းအတိုင္း လုပ္ဖို႔ အလ်င္မမီတာေၾကာင့္ ပိုမိုျမန္ျမန္ဆန္ဆန္နဲ႔

ေဆးဘဲဥျဖစ္တဲ့နည္းကို ဓာတု ေဗဒ ေဆးေတြ သုံးၿပီး လုပ္လာၾကပါတယ္။ အဲ့တာကေတာ့ alcium hydroxide ႏွင့္ sodium carbonate ေပ်ာ္ရည္တြင္

ဘဲဥကိုစိမ္ျခင္းက ဆယ္ရက္အတြင္း ပုံမွန္႐ိုးရာနည္း ျဖင့္ျပဳလုပ္ေသာ လအနည္းငယ္ၾကာ ေဆးဘဲဥကို ပုံမွန္အရသာမပ်က္ ရရွိေစ တာမို႔အခ်ိန္ကုန္ခံထုတ္လုပ္

လာတာပါပဲ။ ဆိုးက်ိဳးအေနနဲ႔ေတာ့ ခဲဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္လာတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ဒီလို ခဲဓာတ္မ်ားျပားတဲ့ အစားအစာကို စားမိရင္ လူေတြဟာ ခဲဆိပ္သင့္မႈေတြျဖစ္ၿပီး အသက္တိုပါတယ္။

ခဲဆိပ္သင့္ျခင္း ရဲ႕ ေၾကာက္စရာ ဆိုးက်ိဳးေတြကေတာ့….

ဦးေႏွာက္ေျမး ေရာင္ရမ္းျခင္း ၊ခႏၲာကိုယ္က ႂကြက္သားမ်ားနာက်င္ျခင္း ၊ ေမာပန္းႏြမ္းနယ္ျခင္း ၊ ေအာ့အန္ျခင္း ၊ ဗိုက္နာ ဗိုက္ေအာင့္ျခင္း ၊ ဝမ္းခ်ဴပ္ ဝမ္းေလ်ာျခင္း ၊ သြားပိုးစားျခင္း ၊ သုတ္ေကာင္မ်ားနည္းသြားျခင္း ၊ အာ႐ုံစူးစိုက္မႈအား နည္းျခင္း အျပင္ ေသြးေပါင္တက္ၿပီး အသက္ေသဆုံးတဲ့ အထိ ျဖစ္ႏိုင္တယ္လို႔သိရပါတယ္

ဒါေၾကာင့္ ေဆးဘဲဥ ႀကိဳက္သူမ်ား ၊ ဖီတန္သုပ္ႀကိဳက္သူမ်ားတို႔ေရ.. က်န္းမာေရးအသိ က်န္းမာေရး သတိေလးနဲ႔ စားသုံးႏိုင္ေအာင္ သတိေပး

တင္ဆက္ေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္..။

Writer- SMT(ေန႔စဥ္သတင္းႏွင့္သုတရသအျဖာျဖာ)