ဘူေဖးစားရတာ ၾကိဳက္တယ္ဆိုရင္ ဒါေတြသိထားသင့္တယ္ေနာ္ - Kharann Media

Breaking

ဘူေဖးစားရတာ ၾကိဳက္တယ္ဆိုရင္ ဒါေတြသိထားသင့္တယ္ေနာ္



ဒီဘက္ေခတ္မွာ ၾကိဳက္ရာစား၊ ပံုေသေစ်းႏႈန္း သတ္မွတ္ထားတဲ့ ဘူေဖးစားေသာက္ဆိုင္ေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားလာပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ကုမၸဏီညစာစားပြဲေတြ၊ မိသားစု၊ သူငယ္ခ်င္းလိုက္ ေပ်ာ္ေပ်ာ္ပါးပါး စုျပီး ထြက္စားေတာ့မယ္ဆိုရင္ ဘူေဖးဆိုင္ေတြက အေကာင္းဆံုးပဲေပါ့။ ဒီေတာ့ ဘူေဖးစားေတာ့မယ္ဆိုရင္ လူေတြေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား လုပ္မိတတ္တဲ့ အမွားနဲ႔ ေဆာင္ရန္၊ ေရွာင္ရန္အခ်က္ေတြကို ေျပာျပေပးသြားမွာျဖစ္ပါတယ္။
၁။ ဘူေဖးမစားခင္ အစာအငတ္မခံပါနဲ႔။

လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ညဘက္ ဘူေဖးစားေတာ့မယ္ဆိုရင္ မနက္စာ၊ ေန႔လည္စာေတြကို ေရွာင္ျပီး အစာငတ္ခံတတ္တဲ့ အက်င့္ရွိပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ တစ္ခုခုစားျပီး ဗိုက္ဝသြားရင္ ညက် ေကာင္းေကာင္းမစားႏိုင္မွာ စိုးၾကတာကိုး။ ကိုယ္က ညဘက္မွာ အျပည့္အဝ အစားအစာ အစံုအလင္ကို စားေတာ့မယ္ဆိုတာ ၾကိဳသိထားရင္ မနက္စာနဲ႔ ေန႔လည္စာကို လံုးဝေရွာင္တာထက္ ေသခ်ာျပင္ဆင္ျပီး စားသင့္ပါတယ္။ ကစီဓာတ္၊ အဆီဓာတ္မ်ားျပီး ရင္ျပည့္ေလာက္မယ့္ အစားအစာေတြထက္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီးေတြ မ်ားမ်ားစားေပးပါ။ အထူးသျဖင့္ ကိုယ္ခႏၶာ ေရဓာတ္ျပည့္ဝေနဖိို႔နဲ႔ ညဘက္မွာ စားသမွ် ေကာင္းေကာင္းအစာေခ်ဖ်က္ႏိုင္ဖို႔ ေရမ်ားမ်ားေသာက္ပါ။ စားေနတဲ့အခ်ိန္အတြင္းမွာ ဂက္စ္ပါတဲ့ အေအးေတြ၊ အရက္ေတြကို တတ္ႏုိင္သမွ်ေရွာင္ပါ။
၂။ ဘာမွမစားခင္ ဘူေဖးမွာ ဘာရႏုိင္လဲဆိုတာ အရင္ၾကည့္ပါ။

တခ်ိဳ႕ဆိုင္ေတြမွာေတာ့ အာရွအစားအစာ၊ ဥေရာပအစားအစာဆိုျပီး အစံုရသလို တခ်ိဳ႕ဆိုင္ေတြမွာလည္း ဂ်ပန္စာ၊ ထိုင္းစာ၊ တရုတ္စာဆိုျပီး သီးသန္႔ေရာင္းတာမ်ိဳးလည္း ရွိပါတယ္။ အရင္ဆံုး ကိုယ့္ပန္းကန္ထဲ ဘာမွမထည့္ခင္ ဘူေဖးမွာေကၽြးတဲ့ အစားအစာေတြကို အကုန္ၾကည့္ျပီးမွ ကိုယ့္အတြက္ အဆင္ေျပဆံုး၊ မ်ားမ်ားစားႏိုင္မယ့္ အစားအစာေတြကို ေရြးပါ။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို မပါမျဖစ္ထည့္ပါ။
၃။ ေလာဘမၾကီးပါနဲ႔။ နည္းနည္းစီထည့္ပါ။

လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားလုပ္တတ္ၾကတဲ့ အမွားက ဘူေဖးဆိုင္ေရာက္ျပီဆိုတာနဲ႔ ကိုယ့္ပန္းကန္ထဲကို ထမင္း၊ ဟင္းေတြ အျပည့္ထည့္တာပါပဲ။ အဲ့မွာ ဘာျဖစ္သလဲဆိုေတာ့ ကိုယ္က တစ္မ်ိဳးတည္းကိုပဲ အဝအလင္စားျပီး တျခား အရသာေတြကို ျမည္းစမ္းေတာ့မယ့္အခ်ိန္မွ ဗိုက္က ျပည့္သြားေတာ့ စားရတာမတန္ေတာ့ဘူးေပါ့။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္သြားစားမယ့္ဆိုင္မွာ ဘာရသလဲ အရင္ၾကည့္ျပီးရင္ ကိုယ္စားခ်င္တဲ့ ဟင္းတစ္မ်ိဳးစီကို နည္းနည္းစီထည့္ျပီး စားပါ။ အျပည့္အဝစားတာထက္ ပမာဏနည္းနည္းကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္းစားတာက အစာေၾကလြယ္ေစသလို ရင္ျပည့္တာ၊ ေလပြတာေတြလည္း သိပ္မျဖစ္ေစေတာ့ဘူးေပါ့။
၄။ ကစီဓာတ္ကို ေရွာင္ပါ။

ကစီဓာတ္ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ထမင္းေတြ၊ အာလူး၊ ေပါင္မုန္႔၊ အီတလီေခါက္ဆြဲေတြကို လူေတြအရင္ဆံုးစားေအာင္ မ်ားမ်ားစားစား ျပင္ဆင္ထားတတ္ၾကပါတယ္။ ကစီဓာတ္ဟာ ဗိုက္ကိုျပည့္ေစရံုသာမက ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ ျဖစ္ေစတယ္။ ေလပြေစတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္က နည္းနည္းနဲ႔ အစံုစားဖို႔ စဥ္းစားထားတယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဒါေတြကို ေလွ်ာ့စားဖို႔ေတာ့ လိုပါတယ္။
၅။ ကိုယ္ပံုမွန္စားေလ့စားထ မရွိတာေတြ ေရြးစားပါ။

ဘူေဖးစားတယ္ဆိုမွေတာ့ ကိုယ္အျမဲစားေနက် ဟင္းေတြစားမယ့္အစား အသစ္အဆန္းေတြ ေရြးစားတာက ပိုေကာင္းပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခ်က္က ကိုယ္ေပးလိုက္တဲ့ ပိုက္ဆံနဲ႔ စားလိုက္တဲ့အစားအစာေတြက တန္၊ မတန္ ျပန္တြက္ၾကည့္ဖို႔ပါပဲ။ ဘူေဖးကို ေစ်းၾကီးေပးစားျပီး ကိုယ့္အိမ္နားမွာ အလြယ္တကူ ဝယ္စားလို႔ရတဲ့ အေၾကာ္ေတြ၊ ထမင္းေၾကာ္ေတြ၊ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ေလာက္ပဲ စားျပီး ဗိုက္ဝသြားတယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဘယ္တန္ေတာ့မလဲ။
၆။ ျဖည္းျဖည္းပဲ စားပါ။

ဘူေဖးမွမဟုတ္ပါဘူး။ ကိုယ့္အိမ္မွာျဖစ္ျဖစ္ အစာစားေတာ့မယ္ဆိုရင္ ျဖည္းျဖည္းခ်င္းစားပါ။ အစာကို ေက်ညက္ေအာင္ ေသခ်ာဝါးပါ။ အေလာသံုးဆယ္စားလိုက္ရင္ ဗိုက္ျပည့္ဖို႔ ပိုျမန္သလို အစာအိမ္ကလည္း အစာေခ်ဖ်က္ဖို႔ ပိုေႏွးသြားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာစားလိုက္၊ နားလိုက္၊ ေရေလး အာစြတ္ရံုေလာက္ ေသာက္ေပးလိုက္ လုပ္ေပးပါ။ အစာစားရင္းနဲ႔လည္း အသက္ရွဴဖို႔ မေမ့ပါနဲ႔ဦးေနာ္။
၇။ ကယ္လိုရီပမာဏ မ်ားတာေတြ ေရွာင္ပါ။

ဘူေဖးဆိုကတည္းက စားစရာေတြ အစံုပါမွာပါပဲ။ ဒီထဲမွာ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တာေတြလည္း ရွိသလို မညီညြတ္တာေတြလည္း အမ်ားၾကီးပါပဲ။ ကိုယ့္က်န္းမာေရးအတြက္ ေသခ်ာေရြးစားဖို႔ကေတာ့ ကိုယ့္တာဝန္ပါပဲ။ ဒါေၾကာင့္ ကယ္လိုရီေတြ၊ ကိုလက္စထေရာ အရမ္းမ်ားမယ့္ ဟင္းေတြေရွာင္ပါ။ ဆီေတြရႊဲေနတဲ့ ဟင္းေတြဆိုရင္လည္း ဗိုက္ျပည့္ေစဖို႔ ပိုလြယ္တာေၾကာင့္ လံုးဝမေရွာင္ႏိုင္ရင္ေတာင္ ေလွ်ာ့စားတာ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။
၈။ ႏိုင္သေလာက္ထည့္ပါ။ ထည့္သေလာက္ အကုန္စားပါ။

ကိုယ္က စားႏိုင္ပါတယ္ဆိုျပီး ပန္းကန္မွာ ဟင္းေတြအမ်ားၾကီးထည့္၊ တကယ္လည္း စားေတာ့မွ တစ္ဝက္ပဲ က်ိဳးေသးတယ္၊ ဗိုက္ကျပည့္သြားျပီဆိုရင္ စားစရာေတြက ႏွေျမာဖို႔ ေကာင္းပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္က ဘယ္ဟာစားရမလဲ ေရြးေတာ့မယ္ဆိုရင္ အဆီနည္းတာ၊ ဗိုက္အလြယ္တကူ မျပည့္ေစတဲ့ အစားအစာေတြပဲ ေရြးပါ။ ကိုယ္စားႏိုင္တယ္ထင္တဲ့ ပမာဏထက္ ေလွ်ာ့ထည့္ပါ။ ဗိုက္မဝေသးရင္ အခ်ိန္မေရြး ထျပီးစားစရာေတြ ယူလို႔ရတယ္ဆိုတာကို မေမ့ပါနဲ႔။
၉။ အခ်ိဳပြဲေတြကို အကုန္မတည္းပါနဲ႔။

စားစရာေတြ စားလို႔ျပီးျပီဆိုရင္ အခ်ိဳတည္းၾကတာ ထံုးစံပါပဲ။ အခ်ိဳပြဲမွာ သၾကားပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ကိတ္ေတြ၊ ရိုးရာမုန္႔ေတြလည္း ရွိသလို ေဖ်ာ္ရည္၊ အေအး၊ ေကာ္ဖီ၊ သစ္သီးေတြလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ ကိုယ္က ဗိုက္ေတြျပည့္ေအာင္ စားျပီးသြားရင္ တတ္ႏိုင္သေလာက္ အခ်ိဳမ်ားတဲ့ မုန္႔ေတြကို ေရွာင္ပါ။ စားႏိုင္ေသးတယ္ဆိုရင္လည္း နည္းနည္းေလာက္ပဲ စားေပးပါ။ အဓိက အသီးအႏွံေတြကို စားေပးပါ။ ခဏေလာက္ ဗိုက္ကို အနားေပးပါ။ ေလပြေစမယ့္ ဂက္စ္ပါတဲ့ အေအးေတြကို တတ္ႏိုင္သေလာက္က ေရွာင္ပါ။ ဒီအေအးေတြက ရင္ျပည့္ေစတဲ့အျပင္ အခန္႔မသင့္ရင္ စားထားသမွ်ပါ အကုန္ျပန္အန္ထြက္လာႏိုင္ပါတယ္။
၁၀။ ၾကိဳတင္ျပင္ဆင္သြားပါ။

ကိုယ္က ေလထိုးေလေအာင့္တာ၊ ေလပြတာ ျဖစ္တတ္တဲ့သူဆိုရင္ ေလပြတာသက္သာေစမယ့္ ေလေဆးေတြ ေဆာင္သြားပါ။ မနက္နဲ႔ ေန႔လည္ကို အစာလံုးဝမစားတာထက္ အစာေၾကလြယ္ေစတာေလးေတြ ေရြးစားပါ။ ဗိုက္ကို ရွင္းတဲ့အေနနဲ႔ ဘူေဖးသြားမစားခင္ တစ္နာရီအလိုမွာ ဝမ္းသြားထားပါ။

source: hellosayarwon
ေရးသားသူ Ye Myo Myat
ေဆးပညာပိုင္းဆုိင္ရာတည္းျဖတ္သူ Dr. Thurein Hlaing Win