ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ရွိသူမ်ားအတြက္ ေဆာင္ရန္ ေရွာင္ရန္ စားသုံးရန္ - Kharann Media

Breaking

ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ရွိသူမ်ားအတြက္ ေဆာင္ရန္ ေရွာင္ရန္ စားသုံးရန္




*အုပ္စု ( ၁ ) လုံးဝေရွာင္ရမည့္ အစားအစာမ်ား
သႀကားႏွင့္ သႀကားပါဝင္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား အားလုံးကုိ လုံးဝ (လုံးဝ )ေရွာင္ရပါမည္။
သႀကား ၊ ဂလူးကုိ ့စ္ ၊ ႀကံသကာ ၊ ထန္းလ်က္ ၊ ယိုအမ်ဳိးမ်ဳိး ၊ ခ်ဳိခ်ဥ္ ၊ ေခ်ာကလက္ ၊ အုိက္စ္ ကရင္ ၊ လမုန္ ့ ၊ ထုိးမုန္ ့၊ မလုိင္မုန္ ့ ၊ အေဖ်ာ္ယမကာ အမ်ဳိးမ်ဳိး ၊ စည္သြပ္အမ်ိဳးမ်ဳိး

*အုပ္စု ( ၂ ) ႀကဳိက္သေလာက္ စားသုံးႏုိင္ေသာ အစားအစာမ်ား
ဤ အစားအေသာက္မ်ားကုိ မိမိႏွစ္သက္ပါက စိတ္တုိင္းက် စားသုံးႏုိင္သည့္အၿပင္ ဗုိက္ဝ ေအာင္လည္း စားႏုိင္ပါသည္ ။

(၁) စိမ္းစုိေသာ ဟင္းရြက္ အမ်ဳိးမ်ဳိး
ဗူးရြက္ ၊ ကန္ ့စြန္းရြက္ ၊ မန္က်ည္းရြက္ ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ၊ ဆူးပုတ္ရြက္ ၊ ၿမင္းခြါရြက္ ၊ ေဂၚဖီထုပ္ ၊ ေဂၚဖီပြင့္ ၊ ပန္းမုံလာ ၊ ကုိက္လန္ရြက္ ၊ မုန္ညင္းရြက္ မ်ား ။

(၂ ) မခ်ဳိေသာ အသီးအၿမစ္မ်ား
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၊ သံပုရာသီး ၊ ေရွာက္သီး ၊ ဆီးၿဖဴသီး ၊ မွ်စ္ ၊ မုန္လာဥၿဖဴ ၊ ဗူးသီး ၊ ေဂၚရခါးသီး ၊ ခရမ္းသီး ၊ ကင္းပုံသီး ၊ ခဝဲသီး ၊ ရုံးပတီသီး ၊ ေဂြးခ်ဳိသီး ၊ သလဲသီး ။

( ၃ ) သား / ငါး မ်ား
ႀကက္ ၊ ဘဲ ၊ ဆိတ္ ၊ အမဲ ၊ ဝက္ ၊ ငါး ၊ ပုဇြန္ ၊ ႀကက္ဥ ၊ ငုံးဥ ။

( ၄ ) ေကာ္ဖီ / လက္ဖက္ရည္
သႀကား ၊ ႏုိ ့ဆီ ၊ ႏုိ ့မွွဳန္ ့ မသုံးရ ။ ဆက္ကရင္ ႏွင့္ အၿခားအခ်ဳိတုမ်ား သုံးႏုိင္ပါသည္ ။ နုိ ့ကုိလည္း အသင့္အတင္း သုံးႏုိင္ပါသည္ ။

*အုပ္စု ( ၃ ) သင့္တင့္ေသာ အတုိင္းအတာထိသာ စားသင့္ေသာ အစားအစာမ်ား
ဤအစားအေသာက္မ်ားသည္ ကစီဓါတ္အမ်ားဆုံး ပါရွိပါသည္ ။မိမိႏွင့္ သင့္ေတာ္ေသာ တစ္ေန ့အတြက္ ကစီဓါတ္ ယူနစ္ ပမာဏကုိ ဆရာဝန္ႏွင့္ တုိင္ပင္ရန္ လုိအပ္ပါသည္ ။ ( မိမိၿဖစ္ေနေသာ အေၿခအေနအလုံးစုံသိေသာၿမင္ေသာ ဆရာဝန္မ်ားကုိ ေၿပာႀကားၿခင္းၿဖင့္ အကုူအညီယူပါ )

(၁) ဆန္ႏွင့္ၿပဳလုပ္ေသာ အစားအစာမ်ား -
ထမင္း ၊ ဆန္ၿပဳတ္ ၊ မုန္ ့တီ ၊ မုန္ ့ဟင္းခါး ၊ ဆန္ေခါက္ဆြဲ ၊ ေကာက္ညွင္း ။

(၂ ) ဂ်ဳံ ႏွင့္ၿပဳ ့လုပ္ထားေသာ အစားအစာမ်ား -
ေခါက္ဆြဲ ၊ ေပါင္မုန္ ့ ၊ နံၿပား ၊ ဂ်ပါတီ ၊ ပူတီ ၊ ဘီစကစ္ ၊ အီႀကာေကြး ၊ ထပ္တရာ ၊ ပလာတာ ၊ စမူဆာ ၊ ေပါက္စီ ။

( ၃ ) ကစီဓါတ္မ်ားေသာ အသီးႏွင့္ဥမ်ား -
အားလူး ၊ ေရႊဖရုံ ၊ ကန္စြန္းဥ ၊ ပိန္းဥ ၊ ခါႀကက္ဥ ၊ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး ၊ နာနတ္သီး ၊ လိေမၼာ္သီး ၊ သရက္သီး ၊ ဌက္ေပ်ာသီး ၊ ပိႏၷဲသီး ၊ မာလကာသီး ၊ ႀသဇာသီး ၊ ဒူးရင္သီး ၊ စိမ္းစားဥ ။

Credit: Mg Mandalay



[Unicode]

ဆီးချိုရောဂါ ရှိသူများအတွက် ဆောင်ရန် ရှောင်ရန် စားသုံးရန်



*အုပ်စု ( ၁ ) လုံးဝရှောင်ရမည့် အစားအစာများ
သကြားနှင့် သကြားပါဝင်သော အစားအသောက်များ အားလုံးကို လုံးဝ (လုံးဝ )ရှောင်ရပါမည်။
သကြား ၊ ဂလူးကို့စ် ၊ ကြံသကာ ၊ ထန်းလျက် ၊ ယိုအမျိုးမျိုး ၊ ချိုချဉ် ၊ ချောကလက် ၊ အိုက်စ် ကရင် ၊ လမုန့် ၊ ထိုးမုန့်၊ မလိုင်မုန့် ၊ အဖျော်ယမကာ အမျိုးမျိုး ၊ စည်သွပ်အမျိုးမျိုး

*အုပ်စု ( ၂ ) ကြိုက်သလောက် စားသုံးနိုင်သော အစားအစာများ
ဤ အစားအသောက်များကို မိမိနှစ်သက်ပါက စိတ်တိုင်းကျ စားသုံးနိုင်သည့်အပြင် ဗိုက်ဝ အောင်လည်း စားနိုင်ပါသည် ။

(၁) စိမ်းစိုသော ဟင်းရွက် အမျိုးမျိုး
ဗူးရွက် ၊ ကန့်စွန်းရွက် ၊ မန်ကျည်းရွက် ၊ ချဉ်ပေါင်ရွက် ၊ ဆူးပုတ်ရွက် ၊ မြင်းခွါရွက် ၊ ဂေါ်ဖီထုပ် ၊ ဂေါ်ဖီပွင့် ၊ ပန်းမုံလာ ၊ ကိုက်လန်ရွက် ၊ မုန်ညင်းရွက် များ ။

(၂ ) မချိုသော အသီးအမြစ်များ
ခရမ်းချဉ်သီး ၊ သံပုရာသီး ၊ ရှောက်သီး ၊ ဆီးဖြူသီး ၊ မျှစ် ၊ မုန်လာဥဖြူ ၊ ဗူးသီး ၊ ဂေါ်ရခါးသီး ၊ ခရမ်းသီး ၊ ကင်းပုံသီး ၊ ခဝဲသီး ၊ ရုံးပတီသီး ၊ ဂွေးချိုသီး ၊ သလဲသီး ။

( ၃ ) သား / ငါး များ
ကြက် ၊ ဘဲ ၊ ဆိတ် ၊ အမဲ ၊ ဝက် ၊ ငါး ၊ ပုဇွန် ၊ ကြက်ဥ ၊ ငုံးဥ ။

( ၄ ) ကော်ဖီ / လက်ဖက်ရည်
သကြား ၊ နို့ဆီ ၊ နို့မှှုန့် မသုံးရ ။ ဆက်ကရင် နှင့် အခြားအချိုတုများ သုံးနိုင်ပါသည် ။ နို့ကိုလည်း အသင့်အတင်း သုံးနိုင်ပါသည် ။

*အုပ်စု ( ၃ ) သင့်တင့်သော အတိုင်းအတာထိသာ စားသင့်သော အစားအစာများ
ဤအစားအသောက်များသည် ကစီဓါတ်အများဆုံး ပါရှိပါသည် ။မိမိနှင့် သင့်တော်သော တစ်နေ့အတွက် ကစီဓါတ် ယူနစ် ပမာဏကို ဆရာဝန်နှင့် တိုင်ပင်ရန် လိုအပ်ပါသည် ။ ( မိမိဖြစ်နေသော အခြေအနေအလုံးစုံသိသောမြင်သော ဆရာဝန်များကို ပြောကြားခြင်းဖြင့် အကုူအညီယူပါ )

(၁) ဆန်နှင့်ပြုလုပ်သော အစားအစာများ -
ထမင်း ၊ ဆန်ပြုတ် ၊ မုန့်တီ ၊ မုန့်ဟင်းခါး ၊ ဆန်ခေါက်ဆွဲ ၊ ကောက်ညှင်း ။

(၂ ) ဂျုံ နှင့်ပြု့လုပ်ထားသော အစားအစာများ -
ခေါက်ဆွဲ ၊ ပေါင်မုန့် ၊ နံပြား ၊ ဂျပါတီ ၊ ပူတီ ၊ ဘီစကစ် ၊ အီကြာကွေး ၊ ထပ်တရာ ၊ ပလာတာ ၊ စမူဆာ ၊ ပေါက်စီ ။

( ၃ ) ကစီဓါတ်များသော အသီးနှင့်ဥများ -
အားလူး ၊ ရွှေဖရုံ ၊ ကန်စွန်းဥ ၊ ပိန်းဥ ၊ ခါကြက်ဥ ၊ ပဲအမျိုးမျိုး ၊ နာနတ်သီး ၊ လိမ္မော်သီး ၊ သရက်သီး ၊ဌက်ပျောသီး ၊ ပိန္နဲသီး ၊ မာလကာသီး ၊ သြဇာသီး ၊ ဒူးရင်သီး ၊ စိမ်းစားဥ ။

Credit: Mg Mandalay