ခပ္စပ္စပ္ ဟင္းေတြစားရင္ ႏွလံုးေရာဂါ ကာကြယ္ ႏိုင္တယ္လို႔ ေဖာ္ထုတ္ - Kharann Media

Breaking

ခပ္စပ္စပ္ ဟင္းေတြစားရင္ ႏွလံုးေရာဂါ ကာကြယ္ ႏိုင္တယ္လို႔ ေဖာ္ထုတ္


ၾကာေသးခင္ ရက္ပိုင္းအတြင္းက ေဟာင္ေကာင္ တကၠသိုလ္ကေန ေဖာ္ထုတ္လိုက္တဲ့စစ္တမ္း တစ္ခု အရ င႐ုတ္သီးစပ္စပ္ဟင္းလ်ာေတြ စားသံုးေလ့ရွိသူေတြဟာ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္း ၿမင့္မားၾကေၾကာင္း သိရွိ လာရပါၿပီ။

င႐ုတ္သီးမွာ အဓိကအားျဖင့္ပါဝင္တဲ့ အပူဓာတ္ တစ္မ်ိဳးဟာ ေသြးတိုးျခင္း အျပင္ ေသြးတြင္း ကိုလက္စေရာ မ်ားျပားျခင္းကိုပါ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ အတြက္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကိုပါ ထိထိ ေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ ႏိုင္ ဖြယ္ ရွိေၾကာင္း အဆိုပါ တကၠသိုလ္က ေလ့လာမႈကို ဦးေဆာင္ ခဲ့သူ ေဒါက္တာ ဇန္ယူခြ်မ္က ဆိုခဲ့ပါတယ္။

"င႐ုတ္သီးထဲမွာ အဓိကအားျဖင့္ပါဝင္တဲ့ capsaicinoids ဆိုတဲ့ဓာတ္ ေပါင္းတစ္မ်ိဳးဟာ ပူစပ္ျခင္းကို ၿဖစ္ေပၚ ေစကာ ေသြးအတြင္း အဆီဓာတ္မ်ား ျပားမႈကိုလဲ ထိန္းသိမ္း ႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။

ကြ်န္ေတာ္တို႔ ေလ့လာခဲ့ၾကရာမွာ ဟမ္းစတား ေလးေတြကို အုပ္စု(၂)စုခြဲခဲ့ၿပီး capsaicinoids ဓာတ္ပါဝင္တဲ့ အစားအေသာက္၊ မပါဝင္ အစားအေသာက္ ဆိုၿပီး ခြဲျခား ေကြ်းခဲ့ ပါတယ္။

ေတြ႔ရွိခဲ့ရတဲ့ ရလဒ္ကေတာ့ အထက္မွာ ေဖာ္ျပခဲ့သလို ေသြးအတြင္း အဆီဓာတ္ပါဝင္မႈ ႏႈန္းေတြက သိသိသာသာကို ကြာျခား ေနပါတယ္"လို႔ ေဒါက္တာ ဇန္ယူခြ်မ္က ဆိုခဲ့ပါတယ္။



ေအာင္မ်ိဳးသန္႔
ျမ၀တီ